Jdi na obsah Jdi na menu
 



Gerlachovská veža: 2642 m.n.m.

Je to nejvyšší věž ve Vysokých Tatrách a zároveň druhý nejvyšší vrchol Vysokých Tater. Od Gerlachovského štítu je oddělena Batizovskou priehybou a od Kotlového štítu, štrbinou za Kotlovým štítem. Gerlachovská veža padá do Batizovské doliny nevýraznou stěnou, která směřuje do Batizovského žlabu. Naopak do Velické doliny padá dvěmi výraznými pilíři.

detailní popisy výstupu:

Gerlachovská veža je v těsné blízkosti Gerlachovského štítu a i výstupové cesty na Gerlach ve dvou případech vedou právě kolem Gerlachovské veže. Viz Gerlachovský štít a popis výstupu č.1 a č.2 až do posledního výrazného žebra před Batizovským žlabem. Na tomto žebru opustíme stezku na Gerlach a vydáme se doprava přímo nahoru do svahu a během několika minut vystoupíme na vrchol Gerlachovské veže.

Další možností je jít přes Batizovskou probu, (viz Gerlachovský štít a popis výstupu č.3), až do místa kde se odbočuje z Batizovského žlabu doleva na Gerlach. Neodbočíme ale doleva,  ale doprava a vystoupíme do prvního výrazného žebra a z tohoto žebra se vydáme doleva přímo do svahu a během několika minut dosáhneme vrcholu Gerlachovské veže. Batizovský žlab je uváděn jako sestupový, proto, pokud někdo využije tuto možnost výstupu, at vyjde časně ráno, aby se ve žlabu nesetkal s těmi, kteří budou žlabem sestupovat z Gerlachu.